In onze snelle, dynamische wereld moeten teams presteren. Het liefst als winnaar uit de bus komen. Samenwerken is een noodzaak. Maar hoe werk je effectief samen? Hoe benut je de talenten van alle teamleden? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat alle teamleden zich optimaal gewaardeerd en erkend voelen en zich in alle veiligheid kunnen manifesteren?

Onderwijs en Zorg
In het bedrijfsleven worden teams niet alleen op kennis en ervaring samengesteld, maar door tevens te kijken naar iemands teamrol. Ministeries, het leger, grote multinationals, ja zelfs reality televisieprogramma`s selecteren op basis van iemands teamrol. Alleen dan kan een team optimaal presteren en zijn alle talenten en kwaliteiten `in huis`. Binnen sectoren als het onderwijs en de zorg worden teams/groepen samengesteld op basis van factoren als leeftijd, dienstjaren of overplaatsing en dus niet op complementariteit. Je moet het maar met elkaar doen!

Diversiteit werktIMG_7936
Basisgedachte van de Team Toppers Methodiek is leren omgaan met verschillen. Inzicht geven in de eigen talenten en die van anderen met als insteek: iedereen doet ertoe! Juist de diversiteit van een team/groep maakt het effectief. Uit de onderzoeken van Meredith Belbin blijkt dat mensen meer zijn dan de som van hun individuele prestaties. In relatie met anderen komen unieke talenten en capaciteiten naar boven die zeer waardevol zijn voor de sfeer, de werkwijze en de effectiviteit van de groep. Tegelijkertijd heeft iedereen gedragsvalkuilen. Als iemand zich zijn natuurlijke teamrollen bewust wordt, zal hij zich ontwikkelen en productief maken in de samenwerking met anderen. Zo wordt samen werken echt samenwerken!

Je doet ertoe!
Een andere manier van ‘kijken’ naar elkaar dus. Maar vooral ook een nieuwe manier van stimuleren, talenten benutten. Je bent meer dan je diploma’s, je persoonlijkheid en/of je positie binnen een bedrijf. Jouw teamrol bijdrage binnen een team is waardevol en uniek. Specifieke talenten en valkuilen doen ertoe in de samenwerking met anderen! Door gebruik te maken van de Team Toppers methodiek kunnen teams/groepen effectief en complementair worden samengesteld, wat leidt tot groei en succeservaringen voor het hele team. Een goede manager/docent/teamleider kent ieders kwaliteiten en valkuilen en weet deze kennis effectief in te zetten.

Samenwerken
Was iedereen maar zoals ik,’ is een veel gehoorde verzuchting in groepsprocessen. Maar wat als er geen verschillen waren en iedereen hetzelfde dacht en deed? Een team bestaande uit verschillende ‘teamrollen’ kan elkaar aanvullen en ondersteunen. En juist dat maakt een team effectief in samenwerken.

 

2-daagse opleiding
Met het Team Toppers materiaal en de bijbehorende Train de trainer opleiding haalt u het beste uit uw collega’s, uzelf en het team als geheel. U krijgt inzicht in uw talenten, kwaliteiten, valkuilen en de effectiviteit van uw teambijdrage. Tevens leert u werken met het praktische Team Toppers materiaal en de vele werkvormen.

Incompany op locatie
Het is ook mogelijk een teamtraining op locatie aan te vragen. Bevoegde trainers gaan dan aan de slag met u en uw team/groep. Er zijn verschillende mogelijkheden qua lengte, materialen en invulling. Voor vrijblijvende informatie en/of offerte: info@belbin.nl