circel-smid


Bedrijfsman:

Je bent een praktisch persoon met een stoer karakter. Jij zorgt ervoor dat de dingen voor elkaar komen. Niet praten, maar doen! Je gaat door tot het werk is gedaan. Je laat je niet gek maken door gevoelens. Je houdt van duidelijke taken en opdrachten. Je wilt precies weten wat er van je verwacht wordt.
Acceptabele zwakheden: Je staat niet meteen open voor vernieuwingen. Je wilt al met je taak beginnen, terwijl doelen nog niet helemaal duidelijk zijn. En je wijst ideeën van anderen te snel af als `onpraktisch`.
Ontwikkelpunten: leren om regels en procedures minder strikt toe te passen. Flexibel reageren en openstaan voor ideeën van anderen.


circel-troubadour
Brononderzoeker:

Je bent een vrolijk en open persoon die altijd op zoek is naar nieuwe avonturen. Je kent heel veel mensen en je maakt makkelijk nieuwe vrienden. Dat gaat bijna vanzelf. Je bent nieuwsgierig en totaal niet verlegen. Je houdt van spannende en onverwachte dingen.
Acceptabele zwakheden: Je bent te enthousiast en te optimistisch. Er is te weinig aandacht voor de uitwerking/details/nazorg als het `nieuwe` eraf is.
Ontwikkelpunten: leren om efficiënter te werken, de aandacht erbij te houden en je enthousiasme doelgericht in te zetten.


circel-tovenaarPlant:

Je bent een creatieve denker. Je hebt een rijke fantasie en je houdt ervan om lang na te denken en te dromen over bestaande en niet-bestaande werelden. Je houdt ervan om ingewikkelde problemen op te lossen.
Acceptabele zwakheden: Je bent wat verstrooid en onpraktisch. Je kunt slecht tegen kritiek; dan kruip je beledigd in je schulp. In de buurt van dominante mensen voel je je afgeremd om met ideeën te komen.
Ontwikkelpunten: Leren je ideeën met andere te delen. Zorg voor een goede balans tussen praktisch en fantaseren.

 


circel-uil
Monitor:

Je bent een verstandig persoon. Je wilt alles van alle kanten goed bekijken en overdenken voor je een beslissing neemt of iets gaat doen. Een Monitor is intelligent en kritisch en neemt niet gauw iets van een ander aan. Je wilt het zelf goed uitzoeken en neemt daar ook de tijd voor. Want van haast houd je niet.
Acceptabele zwakheden: Je bent kritisch om het kritisch zijn en wijst ideeën bij voorkeur af. In een (intelligent) debat met anderen kun je onverzettelijk zijn en te weinig aandacht hebben voor de menselijke of relationele kant van de zaak.
Ontwikkelpunten: Leren strategisch te denken en je analyse te delen met anderen. Maak ruimte voor gevoel en onderlinge relaties door je rationaliteit iets los te laten.


circel-ridder
Vormer:

Je neemt graag de leiding. Je houdt van snelle actie. Als het spannend wordt, weet je meestal meteen wat er gebeuren moet. Je hebt lef en je bent niet op je mondje gevallen. Dus zal je de mensen om je heen direct gaan vertellen wat ze moeten doen.
Acceptabele zwakheden: Voor jou is alles een wedstrijd; een wedijver met anderen. Je neemt te veel ruimte in in een groep en bent onverdraagzaam naar mensen die planmatig werken.
Ontwikkelpunten: Leren dat doelen ook op lange termijn gehaald mogen worden. Geef anderen de ruimte en doseer je energie.


circel-koning

Voorzitter:

Je vindt het leuk om mensen te laten samenwerken aan een gezamenlijke taak. Je weet goed wie je waarvoor nodig hebt, en je weet hoe je iemand daarvoor kunt vragen. Soms doe je dat door duidelijk de leiding te nemen, en de taken te verdelen. Maar soms ook stilletjes op de achtergrond, want je hoeft zelf niet zo nodig op te vallen: als het team het maar goed doet.
Acceptabele zwakheden: Je bent een kei in manipuleren om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Delegeren (ook je eigen taken) gaat je te makkelijk af. Daarbij vertrouw je er te snel op dat taken ook echt gedaan worden. Je houdt te stevig vast aan gemaakte afspraken/procedures, ook bij voortschrijdend inzicht.
Ontwikkelpunten: Leren dat je je niet met alles hoeft te bemoeien. Breid je mensenkennis uit om talenten bij anderen te herkennen. Waar nodig, mag je best naar voren treden.circel-schildwacht

Zorgdrager:

Je houdt voortdurend in de gaten of er niets kan fout gaan. Je wilt dat alles klopt, dat aan alles gedacht is en dat alles veilig is. Daar voel je je ook verantwoordelijk voor. Vandaar dat je het liefst alles persoonlijk nog even checkt voor je op pad gaat. Voor alle zekerheid.
Acceptabele zwakheden: Je blijft onnodig hameren op details, bent overbezorgd en kan moeilijk iets uit handen geven. Je bent intolerant naar avontuurlijke mensen.
Ontwikkelpunten: Leren vertrouwen op je gevoel en je eigen stress een plaats te geven. Leren hanteren en nuanceren van je hoge mate van perfectionisme.


circel-hond
Groepswerker:

Je zoekt graag contact met een ander. Je bent een echte samenwerker: vriendelijk en behulpzaam en je kan goed luisteren. Je houdt van een goede sfeer en gezelligheid. Je doet er alles aan om er voor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt.
Acceptabele zwakheden: Je vermijdt ruzies en conflicten. Je spant samen met iemand tegen een ander. Je zorgt voor een sfeer waarin weinig serieus wordt genomen.
Ontwikkelpunten: Leren omgaan met conflicten en spanningen. Durf initiatief te nemen.

 


circel-alchemist

Specialist:

Je bent een stille eenling. Iemand die heel veel van één onderwerp afweet (computers of dieren of een hobby) en daar alle tijd in stopt. Je gaat je eigen gang en bent graag alleen. Mensen mogen je best van alles vragen over je specialisme, maar verder heb je geen enkele behoefte aan andere mensen.
Acceptabele zwakheden: Je sluit je af van de groep; alleen als het over jouw vakgebied gaat, doe je mee. Je praat alleen (en uitgebreid) over je eigen expertise en hebt geen aandacht voor andere vakgebieden/personen.
Ontwikkelpunten: Leren om je andere teamrollen in te zetten en die ook in jezelf aan het woord te laten. Er is meer dan alleen dat ene specialisme.